“Guía-te es la única revista gratuita de estilo de vida del Vallès. Nuestro objetivo es inspirar a los lectores para que expriman al máximo sus vidas de una forma sana, saludable y creativa.” Únete a nosotros

Tots el que no sabies de la mel; les varietats i les seves propietats

Tots el que no sabies de la mel; les varietats i les seves propietats

Existeixen varis tipus de mel, determinats per factors diferents: el tipus d’abelles productores, l’espècie vegetal d’on l’extrauen, l’època de l’any i el clima. Aquests factors marcaran que cada tipus de mel tingui una peculiaritat especial, petits matisos a nivell nutricional i organolèptica  (color, consistència, sabor, aroma,…). des de l’aspecte nutricional, totes les mels tenen en comú uns components majoritaris, i altres tipus de components minoritaris que poden variar segons el tipus de mel i donar així diferències entre unes i altres mels. Per exemple, les mels més fosques són més riques en minerals.

Varios tipos de mielEl valor terapèutic de la mel:

  • alt valor nutritiu i energètic, propietats antisèptiques, per la seva acció bèquica és útil en afeccions respiratòries (tos, bronquitis, faringitis, sinusitis,…)
  • Facilita la digestió i l’assimilació d’altres aliments pel seu contingut en enzims.
  • Lleugerament laxant, te molt bona acció sobre la flora intestinal.
  • Des-fatigant muscular, molt bona per esportistes ja que augmenta la resistència i facilita la recuperació.
  • Equilibra en situacions d’esgotament nerviós, astènia, fatiga,…
  • Afavoreix el rendiment intel·lectual.
  • Té acció antioxidant.
  • Te propietats cicatritzants, útil en ferides cutànies i bucals. Disminueix la cuitor de la pell i el dolor.

El tipus de mel, romaní, farigola, eucaliptus,… ve marcat per què en la seva composició hi ha un mínim del 51% del nèctar de la flor.

Revista Guía-te. Propiedades de la miel

MEL DE TARONGER: De color blanquinós o ambre clar, molt dolça i agradable aroma. Sedant i antiespasmòdica.

MEL DE BRUC: Diürètica, energitzant, reconstituent, rica en ferro i produeix un efecte tònic sobre el cor. Útil en anèmia, reumatisme, desmineralitzacions,…

MEL DE CASTANYER: Color fosc, gust fort. Estimula la circulació de la sang.

MEL D’ESPÍGOL: Color claret. De gust i aroma subtils. Té propietats tòniques i antiespasmòdica, alleuja la tos i la faringitis. Hipotensora. Útil en nerviosisme i estrès.

MEL D’EUCALIPTUS: Color ambre tirant a ocre. Sabor fort i específic a eucaliptus. Utilitzat en infeccions respiratòries i desinfectant de les vies urinàries.

MEL DE MIL FLORS: Procedent de varis tipus de flors sense que n’hi hagi cap que destaqui. Color clar i consistència líquida. Sabor intens i variable segons l’origen de les flors. Molt digestiva.

MEL DE ROMANÍ: Color ambre clar. Molt aromàtica i gustosa. És recomanable en trastorns hepàtics, amenorrea, úlceres gàstriques i intestinals. Estimulant.

MEL DE TIL·LER: Gust delicat, color clar. Sedant, antiespasmòdica  i relaxant. Alleuja el mal de cap i calma el tracte digestiu.

MEL DE FARIGOLA: Color àmbar clar. Molt apreciada per ser aromàtica i agradable al paladar. Eficaç contra refredats i bronquitis. Tònica, antisèptica, digestiva. Útil en l’astènia nerviosa i la fatiga.

Així doncs, la mel és força més que un edulcorant vegetal.

Laura Costa,
Manantial de Salud

Categorized: COMER Y BEBER , Nutrición
Tagged:

Este post tiene 0 Comentarios

Dejar un comentario